První vánoce s miminkem – jak na nezapomenutelné svátky?

Vánoce jsou obdobím plným radosti a rodinné pohody. S příchodem miminka do rodiny se však tato sváteční doba stává ještě magičtější a plnou nových zážitků – zároveň však také o něco hektičtější a možná jinou, než byste ji čekali.

Dnes se podíváme na to, jak vytvořit nezapomenutelné a láskyplné první Vánoce s miminkem, kde se spojí rodinná tradice s kouzlem nových začátků.

Přípravy

První Vánoce s miminkem začínají již v přípravách. Pro dětský pokoj a všechna další místa, kde se miminko pohybuje vybírejte bezpečné vánoční ozdoby, které vytvoří tu správnou sváteční atmosféru.

Pozor na baňky ze skla, volte raději netříštivý plast, nebo si vyrobte ozdoby vlastní. Co takhle sušené pomeranče, jablíčka, perníčky nebo ozdoby ze dřeva nebo slámy? Místo kovových háčků využijte raději ozdobné stuhy. Pokud máte stromeček, nezapomeňte jej zajistit tak, aby nespadl, když se na něj miminko pověsí, nebo za něj zatahá.

Nákupy prvního vánočního dárku

Vyberte pro miminko první vánoční dárek, který bude nejen pěkný, ale také praktický. Pokud máte doma opravdu malé miminko, pravděpodobně ocení především kontrastní knížky, kousátka nebo plyšové a gumové hračky.

S dětmi, které jsou o něco starší, můžete napsat dopis Ježíškovi – psaní samozřejmě zařídíte vy, děti mohou k dopisu připojit třeba ilustrace (nebo jen barevné šmouhy, i to se počítá).

Vytváření tradic a rituálů

Vytvořte sin letos nové rodinné vánoční tradice, které budou trvat celý život! Může to být společné zdobení stromečku, pečení perníčků nebo tradiční večer plný vánočních příběhů u krbu. Zkusit můžete kapra na jiný způsob, dát si před večeří společnou procházku, nebo se naopak vykašlat na vánoční shon, všechny tradice vynechat a strávit den u pohádek s teplým nápojem v ruce. Pokud už v rodině pevné tradice máte, rovnou do nich miminko zapojte, jak jen to půjde.

Zvolit můžete i vhodný vánoční rituál přímo na míru pro miminko. Může to být společné čtení vánočních příběhů nebo krátký rituál před spaním – například povídání si o vánočních tradicích a zvycích.

Jak dál začlenit miminko do vánočních zvyků? Můžete například zahrnout miminko do společného oblékání do vánočního pyžamek, nechat ho hrát si s těstem na perníčky, nebo mu dovolit dotýkat se stromečku a vánočních ozdob, aby vnímalo vůně a textury této sváteční doby.

Vánoční fotografie s miminkem

Zachyťte krásné momenty prvních Vánoc s miminkem. Vytvořte vánoční fotografie, které nejen zachytí vývoj miminka, ale také vytvoří rodinné vzpomínky.

Nechte se inspirovat vánočními dekoracemi a barvami, které jsou v tento sváteční čas všudypřítomné. Kromě obligátní fotky u stromečku můžete miminko obléci jako jezulátko a postavit kolem něj plyšová zvířátka. Nebo z něj uděláte Santova elfa? A co třeba pana Perníčka? Nebo zkrátka zachyťte jeho upřímnou emoci, když poprvé vidí sníh, stromeček a baňky. Ať už bude oblečené v čemkoliv.

Vánoční dárky pro miminko

Dbejte na výběr s ohledem na věk a vývoj miminka. Pro nejmenší jsou ideální hračky podporující senzorický vývoj, zatímco starší miminka ocení interaktivní hračky, které rozvíjejí jejich schopnosti a zručnost. Darovat můžete také čistě praktický dárek – kosmetika, pěkné a měkké látkové plenky, oblečení a další věci denní potřeby se doma zkrátka neztratí.

Zvažte i možnosti personalizovaných dárků. Jméno miminka na plyšové hračce nebo personalizovaná deka miminko určitě potěší. A pokud máte doma o něco staršího potomka, můžete si dokonce nechat vyrobit plyšovou hračku podle obrázku, které dítě vytvořilo.

Vánoční jídlo pro celou rodinu

Připravte si jednoduchá a zdravá vánoční jídla pro celou rodinu. Může to být třeba zdravá verze vánočního cukroví nebo pestrobarevný vánoční salát, který potěší chuťové buňky všech členů rodiny.

Upravte vánoční menu tak, aby vyhovovalo i potřebám miminka. Z ingrediencí na běžné vánoční menu zkuste připravit vařenou zeleninu nebo jemné pyré, které bude vhodné pro malé strávníky a podpoří jejich zdravý vývoj. Zároveň se nebojte miminku nepřipravit nic speciálního – vánoční pohoda je důležitější než speciální menu.

Jak zvládnout Vánoce s novorozencem

Zorganizujte si svátky tak, aby to bylo miminku pohodlné. Zohledněte jeho spánkový režim a vytvořte si prostředí, které bude pro miminko klidné, a zároveň se budete moci plně věnovat rodinným okamžikům.

Spánkový režim je klíčový. Jak ho sladit s vánočními oslavami? Plánujte návštěvy a sváteční akce tak, aby se nekryly s časy spánku vašeho miminka. Vytvořte si harmonogram, nebo naopak nechte věci osudu a počítejte s tím, že se vaše plány mohou změnit.

Vánoční shon může být skutečně hektický. Jak si udržet klid? Dejte si prioritu na trávení společných chvil s rodinou a nebojte se delegovat úkoly. Vánoční pohoda je to hlavní. A když se vám to nepodaří? Neobviňujte se, nový člen rodiny dokáže pořádně zamíchat kartami jakéhokoliv večera, slavnostního nevyjímaje.

Závěr

Může se zdát, že je toho na organizaci a přípravu vánočních svátků s dětmi opravdu hodně. Stačí se však zaměřit na to hlavní – na radostné chvíle a vytvoření láskyplných vzpomínek. S miminkem v rodině jsou Vánoce novou kapitolou, kterou můžete společně psát každý rok. Přejeme vám krásné a nezapomenutelné první společné Vánoce :)