S miminkem v restauraci – jak se z toho nezbláznit?

Ať už jste novopečení rodiče, nebo zkušení rodičovští mazáci, možná patříte mezi ty, kdo se obávají, že v restauraci strávíte více času rozptylováním svého malého člena rodiny, než tím, že si užijete skvělé jídlo a společnost. Co si budeme vykládat – všichni víme, že večeře v restauraci s miminkem může být občas docela výzvou. Nicméně, nezoufejte! S několika tipy a triky v rukávu můžete udělat z restauračního zážitku příjemnou zkušenost pro celou rodinu. :)

Plán je základ

Jedním z klíčových prvků úspěšného výletu s miminkem za obědem nebo večeří je pečlivé plánování. Nezapomeňte zvážit časový rámec – vybírejte třeba restaurace, které nejsou příliš přeplněné, abyste měli prostor a soukromí pro svou rodinu. Kouknout se můžete na časy, kdy je daná restaurace vytížená. Tuto funkci nabízí například Mapy Google.

Pokud má vaše dítě pravidelný spánek, plánujte návštěvu kolem jeho spánkového režimu, abyste minimalizovali riziko pláče z hladu nebo přetažení. Vezměte také v úvahu, jak daleko je restaurace od vašeho domova, abyste minimalizovali čas strávený cestováním.

Důležité je také zvážit, zda má restaurace dětský koutek nebo dostatečný prostor pro kočárky. Takové restaurace mohou být pro rodiče s dětmi vhodnější a komfortnější. Mějte u sebe i některé praktické produkty, jako jsou látkové pleny, dětské ubrousky na uklizení nečekaného nepořádku a dudlík nebo láhev s mlékem pro případy nouze.

Vyberte vhodnou restauraci

Výběr restaurace může mít obrovský vliv na váš zážitek. Zkuste vybrat restauraci, která je vstřícná vůči rodinám s dětmi. Restaurace s dětským koutkem nebo dostatečným prostorem pro kočárky jsou samozřejmě výbornou volbou pro rodiče s malými dětmi. Pokud restaurace nebo kavárna naopak komunikuje veřejně, že není vhodná pro děti, nesnažte se to obejít.

Rovněž byste měli zvážit menu – vyhledejte restaurace které nabízí přímo dětské menu nebo nabídku jídel, které by mohly zaujmout vaše dítě. Dobrá volba je také restaurace s rychlým servisem, abyste nemuseli dlouho čekat na jídlo, což je pro netrpělivé malé žaludky často velmi podstatné. Můžete také zkontrolovat, zda mají ve vámi vybrané restauraci k dispozici dětské židličky, aby mohlo vaše dítě pohodlně sedět a stolovat s vámi. Některé restaurace nabízejí ohřátí přesnídávky nebo lahvičky s mlékem, případně dokonce jídlo pro děti zcela zdarma.

Připravte se na všechno

Nejistota je častým parťákem rodiče, když jde s miminkem do restaurace. Buďte připraveni na všechno! Zabalte do tašky náhradní plenky, oblečení a hygienické potřeby pro vaše dítě. Přibalte oblíbenou hračku nebo knihu, která zabaví vaše dítě, pokud budete muset čekat na jídlo nebo pokud přijde náhlá únava. Dobrý nápad je vzít s sebou taky oblíbený bryndák nebo šátek.

Nezapomeňte také na láhev s mlékem nebo dudlík, pokud jsou tyto věci součástí denního režimu vašeho dítěte. S přípravou na všechny případy se budete cítit mnohem víc uvolnění a nebudete se obávat čelit neočekávaným situacím. Mějte s sebou pro jistotu i dětské ubrousky na rychlé utření rukou a obličeje – nehody s jídlem jsou v restauracích u dětí časté.

Buďte ohleduplní k ostatním hostům i restauraci

Toto asi nemusíme říkat, ale mějte ohled na ostatní hosty v restauraci. Pokud vaše dítě začne plakat nebo bude neklidné, snažte se ho uklidnit a odejděte z hlavního jídelního prostoru, pokud je to možné.

I když je to nepříjemné, snažte se nebrat plačící dítě v restauraci osobně. Vždy to není vaše chyba jako rodiče. Někdy prostě dítěti vadí prostředí restaurace, je unavené nebo podrážděné. Nemusíte se za to stydět. Hlavně dítě co nejrychleji uklidněte. Ať už se dítě chová jakkoli, snažte se zachovat klid. Křik na dítě situaci jen zhorší. Mluvte k němu tichým, uklidňujícím hlasem. Pokud vás ostatní hosté pohoršeně pozorují, ignorujte je. Soustřeďte se jen na zklidnění dítěte.

Respektujte ticho v restauraci a snažte se udržet hlasitý smích a hovory na minimu.

Použité ubrousky, pleny, kapesníky a podobný odpad nepatří do talíře! V případě nehody (například rozlitá sklenice) nebo nenadálé situace raději zavolejte obsluhu a dohodněte se co a jak, než abyste se pokoušeli situaci skrývat. Předejdete tak nepříjemnému překvapení na straně restaurace, až odejdete. Pokud budete ohleduplní k ostatním, zvýšíte šance na pozitivní zážitek pro celou rodinu.

Užijte si to!

Nesmíme zapomínat na to hlavní – rodinný výlet do restaurace by měl být především zábavný a relaxační záležitostí pro vás i vaše dítě. Dejte si čas, abyste si vychutnali jídlo a společnost. Pamatujte si, že i když se něco nepovede podle plánu, je to v pořádku, nehody se zkrátka dějí a dítě i vy můžete mít různou náladu.

S miminkem v restauraci můžete nakonec zažít spoustu smíchu, radosti a nových zážitků. A když budete připraveni a ohleduplní, můžete si užít skvělý rodinný čas a vytvořit si vzpomínky, které budou trvat po celý život. Vaše dítě bude mít možnost objevovat nové chutě a vůně, a to je zážitek, který mu může otevřít cestu k budoucí lásce k dobrému jídlu. Takže jděte do restaurace především s optimismem a připraveni si užít každou chvilku s vaším malým strávníkem!