8 tipů jak se připravit na šestinedělí

8 tipů jak se připravit na šestinedělí

Pokud jste nastávajícím rodičem, určitě mezi vaše hlavní obavy patří, jak zvládnete šestinedělí. Šestinedělí, odborně puerperium, je proces, kdy se ženino tělo vrací do “normálu”. Zároveň je to také období seznamování se s miminkem, intenzivního vytváření vztahu a také hledání společného rytmu a sžívání se. Níže jsme pro vás připravili několik tipů, jak toto náročné období překonat co nejsnáze.

1) Připravte se jako na dlouhou nemoc

Během šestinedělí je “povinností” maminky pouze spát, pokud možno kojit a starat se o novorozeně. Aby vás nic nerušilo, předem si můžete připravit dostatek jídla do mrazáku a celkově se na toto období dívat jako kdyby vás čekala dlouhá nemoc. Zároveň, stejně jako u dlouhé nemoci, počítejte s tím, že se ne vše dá naplánovat – vaše miminko může spinkat téměř celou noc, nebo vás taky budit co půl hodiny. Nesnažte se tedy plánovat aktivity předem.

2) Výživa jako základ přípravy

Na jednu věc se ale maličko připravit dokážete – jídlo. Udělejte si předem zásoby všeho, co vám chutná. Nemá smysl si připravovat pouze saláty, pokud to není vaše oblíbené jídlo. Během šestinedělí budete potřebovat hodně kalorií, nebojte se tedy například naplnit mrazák i zmrzlinou. Pokud je pro vás zdravý životní styl důležitý, můžete se zásobit potravinami, které jsou zdravé a rychle se připravují – dnes se dají sehnat chutné a zdravé polotovary potravin, nebo si můžete připravit vlastní. Zkuste například ovesné kaše s ovocem, nebo kuskus.

Pokud chcete omezit vycházky do obchodu na minimum, spolehněte se také na mražené ovoce a zeleninu. Můžete si také připravit předem velké množství vývaru a ten zamrazit.

Ještě během těhotenství pak vyzkoušejte několik dovážkových služeb a restaurací v okolí, pokud jinak tyto služby nevyužíváte. Mohou se stát vaším plánem B, pokud nebudete mít energii nebo chuť vařit doma.

3) Co když nejsem šťastná?

Pokud zažíváte tzv. “baby blues”, tedy nepříjemné pocity a smutek spojené s příchodem miminka, věřte, že je to zcela normální. Podle statistik jej zažívá přibližně 50–75 % rodiček. Objevuje se několik dní po porodu a může trvat až dva týdny. Pokud trvá déle, může přejít do poporodní deprese. Tu zažívá 5–20 % rodiček.

I když je poporodní deprese častá, rozhodně neznamená, že jde o něco, co by měla novopečená maminka brát na lehkou váhu. Vždy se proto obraťte na odborníka. Zdarma můžete využít pomoc například na Lince Sluchátko https://www.linkasluchatko.cz.

4) Nezbytnosti a věci pro zpříjemnění dní

V jednom z našich předchozích článků jsme se podívali na výbavu pro první rok miminka. Tyto tipy mohou posloužit jako základ pro nákup nezbytností pro miminko. Mezi nezbytnosti pro maminku pak jistě patří kojící podprsenky a prsní vložky, ale také bežné vložky (neboť tělo se v prvních dnech zbavuje tzv. očistků).

Pro usnadnění kojení se pak hodí kojící míč, křeslo, ale také polštář. Tyto věci se mohou zdát zbytečné, ale mnoho nových maminek potvrdí, že jim velmi zjednodušily život.

Pro usnadnění sezení v prvních dnech po porodu se pak hodí obyčejný plavací kruh, díky kterému nebudou tolik namáhány případné stehy a který pomůže od bolesti při sezení.

5) Cvičení ano, ale…

Ihned po porodu je samozřejmě doporučeno spíše co nejvíce odpočívat. Později můžete začít s jemným protahováním, nebo procházkami.

Pozor si dejte především na břišní svaly, které se po porodu začnou posouvat zpět na původní místo. Informujte se o tom, co je diastáza a jakým cvičením se jí zbavit. Ze startu skutečně postačí i lehké protahování, například dýchání na podložce se zvednutýma nohama. O všem se poraďte se svým lékařem.

6) Hygiena

Jak už jsme zmiňovali výše, po porodu se bude tělo maminky čistit. Proto je potřeba dbát zvýšenou pozornost na hygienu. Nebojte se sprchovat se i několikrát denně, využijte bidet, případně močit rovnou ve sprše. Po porodu může být močení bolestivé, případně se může snadno rozvinout zánět močových cest. Voda pomůže tyto obtíže zmírnit. Je tedy na místě mít pro první dny připraveny již vyprané ručníky a veškeré prostředky pro hygienu. Na sprchování používejte pouze jemné přípravky bez parfemace (vybrat si můžete z široké nabídky také u nás), nebo klidně pouze čistou vodu. Na rány se pak hodí nepoužívat nic (a nechat ránu volně dýchat, aby nevznikl zánět), případně využít speciálních přípravků (např. Hemagel).

7) Návštěvy a setkání

Je jasné, že miminko budou chtít vidět příbuzní a přátelé. Nenechte se ovšem vmanipulovat do návštěvy, pokud o ni nestojíte. Pokud se cítíte unavená, nemáte energii nebo náladu na přijímání návštěv, jednoduše to svému okolí řekněte. Pokud na návštěvu chuť máte, zkuste se oprostit pocitu, že musíte mít dokonale naklizeno a být za skvělou hostitelku. S klidem poproste návštěvu, aby si kávu uvařila sama. Nejlepší pak je, pokud návštěva rovnou přinese také pohoštění pro sebe i pro vás :-)

8) Nebát se zeptat

Připravit se na nejrůznější potíže v šestinedělí se jistě můžete návštěvou odborného kurzu, případně čtením knih (zkuste třeba knihu Mimino: Návod k použití). Co když ale nastala nepředvídaná situace? Zdá se vám miminko v nepořádku? Není vám dobře a nevíte co s tím? Rozhodně situaci nenechávejte náhodě. Hledat odpovědi na Facebooku, případně nejrůznějších fórech však taky není nejlepší cesta. Pediatr, případně váš lékař nebo nemocnice, jsou tu pro vás a jistě vám rádi odpoví na veškeré otázky a obavy.