Hygiena miminek - kluci vs. holky

Hygiena miminek – kluci vs holky

Jednou z věcí, která přináší novým rodičům mnoho stresu, je právem obava, aby udrželi svého drobečka v čistotě.

Speciální kategorií je pak obava, jak se zhostit rozdílu mezi dívčími a chlapeckými genitáliemi a péči o ně.

Samozřejmostí hygieny u obou pohlaví je dostatečně časté přebalování a otírání intimních partií ubrousky (ve správném směru – tedy od genitálií k zadečku). Pokud můžete, vždy miminko omyjte vodou a zadeček důkladně osušte. Pro hygienu si vyberte jemné dětské mycí přípravky bez parfemace. Pokud jste na cestách, nebo bez přístupu k tekoucí vodě, využijte praktické vlhčené ubrousky.

Při přebalování dávejte pozor na to, aby byly genitálie miminka co nejlépe očištěné – věnujte pozornost především nejrůznějším záhybům kůže. Tímto předejdete nejen zánětům, ale také nepříjemným opruzeninám.

Pokud už se ale opruzeniny na zadečku vašeho miminka objeví, využít můžete krém, kterým pokožce ulevíte. Osvědčenou značkou je například Sudocrem. Pokud můžete, nechávejte miminko častěji bez plenek, aby mohla kůže dýchat.

Jak pečovat o hygienu holčiček

Od prvních dní je potřeba malým dívenkám umývat a otírat (například tyčinkou nebo tamponkem namočeným v olejíčku) mázek vytvořený na stydkých pyscích. Také je potřeba je opatrně a jemně rozevírat. Tato činnost se může zdát neintuitivní, ale opak je pravdou – je potřeba se o dívčí genitál starat skutečně denně a vytvořit z ní rutinu, abyste předešli komplikaci zvané Synechiae Vulvae. Ta způsobuje srůstání malých stydkých pysků. K synechii dochází velmi zřídka, proto není třeba se jí příliš bát – opatrnost je ale na místě, ke slepení pysků může dojít již po několika dnech nedostatečné hygieny. V takovém případě stačí pysky jemně oddálit. V případě srůstu je pak nevyhnutelná návštěva lékaře.

Možná vás překvapí, že se během prvních dní může u vaší holčičky objevit výtok z pochvy. To je dáno hormonální hladinou a je to zcela přirozený jev. Tento výtok je bezbarvý a bez zápachu. Pokud se ovšem objeví zápach nebo zabarvení, případně na výtok narazíte v pozdějších měsících, raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Pro intimní hygienu holčiček nepotřebujete žádné speciální přípravky – dětské mycí přípravky jsou dostatečně jemné k pokožce a malá děvčátka ještě nemají v pochvě kyselé pH. Vyhněte se použití intimního mýdla pro ženy, to je formulováno pro potřeby žen, které již mají vyvinuty hormony ovlivňující pH v pochvě.

U větších dětí je pak nasnadě vytvoření správné hygieny po toaletě – tedy utírání zepředu dozadu. Tím se předchází vzniku zánětů. Také je potřeba dítěti předvést správné umývání genitálu – a nejlépe pak na hygienu ještě nějakou dobu dohlížet.

Jak se postarat o čistotu chlapečka

U kluků je situace s genitáliemi opačná než u holčiček. Žalud penisu je v prvních měsících zcela schovaný v předkožce, která se skládá ze dvou listů.

Nepokoušejte se předkožku v tomto věku rozlepovat!

Její čas přichází až později – běžně se sama rozvolňuje až okolo batolecího věku, nebo dokonce až v době nástupu pohlavní zralosti. K prvnímu rozvolnění předkožky může dojít kolem prvních narozenin dítěte. Pokud tento jev zaznamenáte, klidně ještě nějaký čas situaci pouze pozorujte. Později se můžete jemně pokoušet v teplé vodě předkožku stahovat – a učit to i svého potomka. Pod předkožkou se hromadí mázek, který je v pozdějším věku potřeba omývat.

Pokud máte obavy z fimózy, tedy zúžené předkožky, nezoufejte – nejste v tom sami. Tato komplikace je však velmi vzácná. V mnoha případech se dokonce upraví do školního věku dítěte sama. Pokud tedy zúžená předkožka nebrání močení, není nutné hledat lékařskou pomoc ihned.

I u chlapců je pak potřeba správnou intimní hygienu nějakou dobu po osamostatnění ještě kontrolovat.

Není se čeho bát

Hygiena dětí se může zdát složitá, opak je ale pravdou. První instrukce pro umytí a přebalení miminka získáte už v porodnici. Nebojte se také poradit kdykoliv se svým pediatrem a své obavy tak zažehnat včas.