Co si vzít do porodnice pro miminko

Ať už patříte mezi ty, kteří jsou rádi připraveni na jakoukoliv situaci předem, nebo raději necháváte věci na poslední chvíli, balení tašky do porodnice se pravděpodobně nevyhnete. Kdy si ideálně zabalit tašku do porodnice vám sice neporadíme, ale v našem seriálu se podíváme detailněji na to, co si s sebou vzít, aby vše proběhlo co nejvíce komfortně pro vás i miminko.

Někde to vyřeší za vás

Pokud máte porodnici vybranou předem, určitě se vyplatí podívat se na její stránky, nebo se jinak informovat o tom, co vše porodnice poskytuje. Existují místa, kde vlastní oblečení ani kosmetiku pro miminko potřebovat nebudete vůbec – vše dostanete přímo v porodnici.

Pokud ale vaše porodnice tento benefit neposkytuje, následující řádky vám pomohou zorientovat se v množství produktů a zjednoduší vaše rozhodování.

Oblečení

Vybrat oblečení pro miminko do porodnice rozhodně není zrovna jednoduché. Řiďte se především tím, jaká bude v době porodu aktuálně roční doba. Nezapomeňte také, že do autosedačky nesmíte v zimě miminko příliš obléct, jinak nebude sedačka plnit svou funkci dobře.

Základní výbavička by měla obsahovat:

  • ponožky a dupačky
  • kojeneckou košilku nebo body
  • čepičku a rukavičky (volte bavlnu)
  • svetr (pokud to počasí vyžaduje)

Nakonec nezapomeňte také na zavinovačku.

Kosmetika

Pro své miminko vybírejte především výrobky bez parfemace a s přirozeným PH, které nebudou dráždit jemnou dětskou kůži.

Ve výbavě by vám neměl chybět základní dětský olejíček nebo krém. Zkuste například výrobky značky Bella. Olejíček z řady Happy Baby je určen přímo pro jemnou dětskou pokožku, ale využijete jej i vy v rámci hydratace namáhané pokožky. Hodit se vám budou také kapky do očí (borová voda).

Mezi stálice porodních tašek patří také krém na opruzeniny. Tradiční volbou je například Sudocrem, který řeší zarudlou a podrážděnou pokožku kolem plenky, vybírat ale samozřejmě můžete z mnoha dalších krémů. Tip: zkuste Sudocrem použít také sama – pomáhá léčit například zánětlivé projevy akné.

Praktické věci

Pro miminko budete v prvních dnech potřebovat také věci, které vám usnadní hygienu a společné fungování.

Plenky

  • Jednorázové

    Vybírejte velikost podle odhadované váhy miminka. Nebojte se vzít klidně o velikost větší plenky, ať je vaše miminko v pohodlí a nikde ho nic neškrtí. Pro dítě vážící 5 kg je spíše vhodnější až velikost 3 (4-9 kg) než nejmenší vel. 1 (2-5 kg). Nezapomeňte, že miminko bude ještě do porodu a i několik dní po něm stále velmi rychle růst, takže nemá smysl dělat si příliš velké zásoby. Plen budete potřebovat asi 10 kusů na den. Vybírat můžete z několika značek přímo tady.

  • Látkové

    Látkové pleny se neztratí v žádné domácnosti. V porodnici je oceníte pro jejich všestrannost, například při odříhnutí miminka, nebo při manipulaci s ním.

Přebalovací podložky

Podložku si opět můžete vybrat jednorázovou nebo látkovou. I jednorázové podložky se však dají používat opakovaně, pokud se při použití neušpiní. V porodnici oceníte zejména jejich praktičnost.

Látkové podložky jsou ekologičtější, nabízejí voděodolnou úpravu a krásné vzory. Je jen na vás, co si vyberete. Všechny naše podložky najdete zde.

Osušky

Nejen pro první dny života potřebuje jemná kůže miminka především velmi hebké a jemné materiály. Vsaďte proto na kvalitní froté bavlnu a střih, který nebude omezovat pohyby miminka. Některé naše osušky mají také praktickou kapuci, kterou oceníte při manipulaci s miminkem po koupeli. V naší kategorii Ke koupání najdete osušky vhodné i pro senzitivní pokožku dítěte, ale také další potřeby pro příjemnou a bezpečnou koupel – hřebeny, mycí gely nebo teploměry.

Vlhčené ubrousky

Věřte, že jestli něco při přebalování oceníte, budou to jistě vlhčené ubrousky. Pro první dny miminka vybírejte především jemné materiály a bezparfémové složení. Zkuste například oblíbené ubrousky Dada, které jsou vhodné již od prvního dne miminka, nebo Pampers, které taktéž splňují přísné požadavky na péči o dětskou pokožku.

Dudlík

Mnoho rodičů se dnes rozhoduje dudlíky nepoužívat. Přesto si myslíme, že pro pokoj duše nějaký ten dudlík do výbavy do porodnice patří. Zvolit si u nás můžete z mnoha tvarů a barev, dokonce existuje dudlík svítící ve tmě, který vám usnadní manipulaci. Pokud není již součástí balení, zvažte také nákup ochranné krabičky, díky které udržíte dudlík hygienicky čistý. Podobnou vychytávkou k zajištění větší hygieny je řetízek na dudlík, díky kterému minimalizujete potřebu dezinfekce.

Vyřešte to sadou

Pokud se vám nechce složitě zkoumat jednotlivé produkty a věříte konkrétní značce, sady výrobků pro novorozence vám značně usnadní práci. Z naší nabídky můžete vybírat například sadu plen a dalších potřeb pro přebalování Dada nebo set NUK s dudlíkem, nůžkami a dalšími potřebami. Dalším způsobem, jak si zajistit vše potřebné na jednom místě jsou i naše plenkové ”dorty”, které jsou navíc i roztomilým dárkem.

Na co ještě nezapomenout

Nezdá se to, ale v nemocnici se vám bude hodit i obyčejný teploměr. Využijete jej při kontrole teploty miminka, ale také pro odstranění smolky.

Pro převoz z nemocnice autem budete potřebovat především autosedačku – ta může zároveň posloužit jako nosítko.

Při balení porodní tašky se řiďte především svou intuicí a instinktem, zjistěte si, jakou výbavu poskytuje vaše porodnice a vyberte si produkty, které vám budou dělat radost.