Inkontinence

INKONTINENCE

Jedním z velkých strašáků žen je bezpochyby inkontinence. A nejde pouze o projev stárnutí našeho těla. Průzkumy ukazují, že až 30 % žen má problém s únikem moči během prvních tří měsíců po porodu. Pojďme se tedy podívat, co inkontinence je, jak se může projevovat, ale také jaké pomůcky a postup zvolit, aby se stala jen nepříjemnou vzpomínkou.

Co je inkontinence

Existují dvě skupiny typu inkontinence – urgentní a stresová.

Urgentní inkontinence se projevuje neschopností zadržet moč i přesto, že je jí v měchýři třeba jen malé množství. I při malém množství tak může nemocná osoba pociťovat akutní nucení k močení.

Stresová (námahová) inkontinence pak dává zabrat především ženám po porodu. U této varianty inkontinence je pro nemocné namáhavé (nebo nemožné) zadržet moč u aktivit jako zvedání břemen, smích, kýchání, chůze do schodů, skákání na trampolíně, nebo sex.

Občasná stresová inkontinence je pak nejběžnějším urologickým problémem žen po třicítce. U starších matek je tento jev ještě častější, inkontinence trápí téměř každou. To může být dáno těžkým porodem, kdy se neobnoví funkce svěrače močového měchýře do plné míry jako před porodem.

Příčiny

Jedním z hlavních viníků inkontinence je samozřejmě… porod.

Během něj může být příliš namoženo vazivo močového měchýře, ale také svaly pánevního dna a močová trubice. Vlivem námahy může dojít až k poškození vaziva, což způsobuje nemožnost zadržet moč. Kromě toho má na vznik inkontinence vliv také dědičná kvalita vaziva. Únik moči pak netrápí pouze osoby, které rodily přirozeně – studie říkají, že se objevuje také u těch, které rodily císařským řezem. U tzv. “císařoven” je ale výskyt inkontinence poloviční.

Dobrou zprávou je, že únik moči po porodu není většinou trvalý. Pokud při porodu nedošlo k vážnému poškození struktury vazů, pravděpodobně problém sám vymizí do půl roku.

Pomůcky

Průzkumy nám ukazují, že téměř 50 % žen, které trpí únikem moči, využívá k jejímu řešení nevhodné pomůcky. Velkou chybou je například použití běžných menstruačních vložek. Ty ovšem nejsou uzpůsobeny k zadržení moči, ale krve – ta je hustší a je jí během dne podstatně méně. Menstruační vložka tak nedokáže objem uniklé moči pojmout a uzamknout v sobě dost rychle, díky tomu pak mohou vznikat záněty a opruzeniny (neboť je kůže vystavena agresivní moči a vlhku po dlouhou dobu), může docházet k prosakování přes oděv a také k zápachu.

Pro řešení inkontinence se tedy hodí pouze inkontinenční, neboli urologické vložky. Těch je na trhu již velké množství druhů a není žádná ostuda je využít, pokud potřebujete.

Cvičení

V prvních měsících po porodu se klidně problému inkontinence vůbec nevěnujte. Pořiďte si urologické vložky a nenechte si toto období plné nových vjemů mateřství zkazit. Po šestinedělí si můžete nechat vyhodnotit celistvost pánevního dna. Pokud je v pořádku, je možné jej pomalu a postupně zatěžovat.

Pokud vás problém bude trápit i po třech měsících až půl roce, můžete se obrátit na fyzioterapii (nejvhodnější je samozřejmě pracoviště specializované na oblast pánevního dna). Rehabilitace tohoto problému jsou velmi komplexní – inkontinence totiž překvapivě souvisí také se sklonem pánve, napětí v břišních a zádových svalech, dýcháním, nebo i držením těla. Samozřejmě časem přichází na řadu zapojování svalů pánevního dna. Zapomeňte na cviky jako přerušování proudu moči – to může být pro vaši snahu kontraproduktivní a dokonce škodlivé.

Pro mírnější formu inkontinence a lehce povolené svaly pánevního dna může být prospěšné také cvičení s venušinými kuličkami. Ty se dnes dají sehnat v mnoha materiálech, podobách i cenových hladinách. Nejsou ovšem zázračným lékem a jejich použití je vhodné pro léčení pouze některých typů inkontinence. Můžete s nimi obohatit cviky zmíněné níže, nebo cvičit pasivně (používat je při běžných činnostech).

A co prevence? Začít cvičit můžete (a je to doporučováno) dokonce už před porodem, v těhotenství. Jednoduchý a účinný cvik je například vtahování konečníku dovnitř tak, jako byste chtěli zadržet stolici.

Tip: Vyhledejte si informace o tzv. Kegelových cvicích.

A co další cvičení? Po porodu s cvičením břišních svalů opravdu nespěchejte. Vydržte do chvíle, kdy se stáhne rozestup břišních svalů (diastáza).

Pro jistotu se o všem poraďte se svým lékařem.

Další Léčba

Pokud váš problém s inkontinencí nezmizí do jednoho roku samovolně a selže i fyzioterapie, je načase navštívit urogynekologii. Specialista vám buď předepíše léky na zmírnění nutnosti močení, nebo navrhne operaci, či jiný typ léčby.

Inkontinence se nechirurgicky řeší například výplněmi z kyseliny hyaluronové, nebo laserovou terapií.

Mezi zajímavé futuristické metody řešení inkontinence patří také léčba přístrojem s technologií HIFEM – ten slouží ke stimulaci hlubokých svalů pánevního dna a obnovení neuromuskulární kontroly.

Stejně jako je inkontinence komplexní problém, bývá komplexní a velmi specializované i řešení. Nebojte se proto o svých potížích s lékaři promluvit, nabídnou vám léčbu na míru přímo vám.