Historie plen

Plenky ušly od svého vzniku pořádný kus cesty. Od starověkých typů ze zvířecích kůží až po dnešní “vymazlené” produkty. Pravdou zůstává, že usnadňují rodičům život už po mnohá staletí.

Pleny v historii

Už před několika staletími lidé znali a používali pleny. Nejdřívější důkazy o nich máme dnes z doby Antického Říma. V tomto období byly jako pleny nejčastěji používány kusy látek z bavlny, vlny nebo zvířecí kůže (například ovčí). Zvláště v případě těchto teplých materiálů měly plenky poté i druhotnou funkci – sloužily k udržení příjemné teploty dítěte v chladnějším podnebí. Látkové pleny byly samozřejmě na mnoho použití a bylo potřeba je prát – což bylo pro rodiče (v době bez pracích prostředků) velmi namáhavé a náročné také na čas, neboť látkové pleny bylo potřeba nechat také dobře proschnout, než mohly být znovu použity. To bylo také důvodem, proč se mnoho rodičů snažilo o co nejdřívější samostatné vylučování dětí – na nočníku, nebo venku. Je také možné, že v této době byla běžně praktikována také bezplenková metoda – kdy rodič pozná, že dítě potřebuje vylučovat a podrží ho ve správný čas nad toaletou.

V 19. století se poprvé objevují také gumové kalhotky – ty pomáhají udržet látkové pleny na místě a zabraňují protečení.

První jednorázové plenky byly vytvořeny až po roce 1940. Zajímavou zásluhu na vývoji plen měla také jistá Valerie Hunter Gordon z Velké Británie, která vynalezla plenku z dvojího materiálu – vnější část byla tvořena nylonovou tkaninou a vnitřní lehkou bavlněnou. Po roce 1950 se poprvé začínají vyrábět ikonické plenky Pampers, od počátku designované jako “vše v jednom” – tedy nepromokavá a savá vrstva v jedné plence.

Kolem konce 20. století se poprvé začínají objevovat také technologie ekologických a rozložitelných plen. Od té doby se výrobci snaží tuto technologii ještě vylepšit, neboť jednorázové pleny jsou zdrojem velkého množství odpadu.

Současné trendy

Mnoho firem produkujících pleny se momentálně zaměřuje především na udržitelnost. Plenky jsou častěji z udržitelných a přírodních materiálů (jako je konopí nebo bambus), které jsou příjemné pro miminko, dostatečně spolehlivé, ale přitom lepší také pro planetu. Dalším trendem je rozhodně úprava plen tak, aby jejich střih seděl většímu množství dětí. Především pro starší děti, které se učí chodit, je totiž důležité, aby je plenka příliš neomezovala v pohybu.

V neposlední řadě se společnosti snaží o vymýšlení “vychytávek”, které usnadní život rodičům a také o levnější výrobu – aby si mohlo jednorázové plenky dovolit více rodin. Takovým trendem může být například “chytrá plenka” – senzor, který dokáže upozornit rodiče, že je čas dítě přebalit, ale také třeba změřit jeho spánek a poskytovat další informace.

Shrnutí

Plenky si za svou existenci prošly velkým vývojem. Od látkových a kožených pruhů látky až po dnešní moderní a zcela přizpůsobitelné jednorázové pleny a dokonce futuristické chytré pleny. A jejich vývoj půjde zcela jistě dál – firmy se budou snažit o co největší udržitelnost materiálů, střihy, které dobře sedí, ale také snížení ceny a dostupnost plen pro každého. Do popředí zájmu rodičů se také vrací látkové pleny a tzv. “bezplenková” metoda.

Náš tip: Kalhotkové pleny, které se snadno používají a usnadní vám život především v létě.