Jak se vybavit na procházku s miminkem v zimě

Určitě to znáte. Venku je pošmourno, zima a lehce sněží. Nejradši byste se zachumlali doma u televize s hrnkem horkého nápoje… Pak se ale rozhodnete přeci jen jít aspoň na malou procházku s kočárkem – a uděláte moc dobře. Dopřejete si tím nejen pro tělo tolik nutný pohyb a trochu vitamínu D – procházka má značné benefity i pro miminko. Například Švédští rodiče nedají dopustit na uspávání dětí v chladu. I když studie tuto teorii zatím nepotvrzují, jedna ze studií objevila, že některé děti skutečně spí výrazně déle, pokud jsou příjemně zachumlané v kočárku venku. S dítětem můžete bez obav chodit ven denně i během zimy – pokud není teplota nižší než -12 stupňů celsia, nebo příliš nefouká. Pokud se tedy chystáte využít benefity zimního počasí, inspirujte se naším seznamem, ať nezapomenete nic podstatného.

1. Oblečení pro dítě

Základem jsou vrstvy. Miminko nejprve oblékněte do tenčího spodního oblečení (dupačky, nebo legíny a tričko), poté do druhé, teplejší vrstvy. Nakonec nezapomeňte na nepromokavou bundu nebo kombinézu. Využijte také čepice, rukavic a teplých botiček. Zhruba dvacet minut před opuštěním domova nezapomeňte miminku namazat obličej hutnějším krémem, který ochrání jeho jemnou pokožku před chladem a větrem.

2. Vybavení pro dítě

Základem je správný kočárek. Ten by měl mít teplou, nepromokavou stříšku, aby dítě zůstalo v teple a suchu i během té největší vánice. Také byste měli mít k dispozici deku nebo fusak, aby bylo dítě v teple a pohodlí po celou dobu vycházky. Výborným materiálem je pro fusak například vlna, která má skvělé termoregulační vlastnosti. Miminku tak bude příjemně i v o něco tenčím oblečení a v různých ročních dobách. Nezapomeňte ani na teplý čaj v termosce nebo umělé mléko (pokud ho využíváte) pro miminko. Jako jistota se pak hodí oblíbený dudlík (pokud je používáte) a jedna nebo dvě plenky, pro případ nouze.

3. Nezbytnosti pro rodiče

Miminko už je oblečené a připravené, ale co vy? Teplý, nepromokavý kabát nebo bunda je nutností na každou zimní procházku. Využít můžete také varianty se vsadkou pro nošení dětí. Pevné a teplé boty, teplé rukavice a šála jsou také nezbytné pro udržení tepelné pohody. Ke kočárku si můžete pořídit rovnou rukávník, díky kterému budete v teple, aniž by vás obtěžovalo sundávání rukavic, když je potřeba. Nezapomeňte ani na sluneční brýle. Může se to zdát maličkostí, ale sluneční paprsky odražené od sněhu dokáží oči pořádně potrápit, takže je lepší si brýle přibalit i na kratší procházku.

Pro jistotu byste měli mít s sebou malý batoh s jídlem a pitím pro sebe i dítě, pokud se procházka neočekávaně protáhne. Pro zpříjemnění procházky doporučujeme váš oblíbený horký nápoj v termo cestovním hrnečku :) Pro děti starší 12 měsíců je možné vzít vlastní teplý nápoj ve speciální lahvi nebo učící lahvi.

4. Další užitečné věci

Určitě byste měli mít na zimní procházky s sebou malý deštník pro případ přílišného sněžení nebo sněhu s deštěm. Asi nemusíme připomínat, že základní lékárnička (nějaká ta náplast, léky, které potřebujete, malé balení univerzální mastičky…) by měla být vždy u sebe. Jeden nikdy neví… a je lepší být připraven.

V poslední době jsou velmi oblíbeným doplňkem zimních procházek také zahřívací polštářky do kapsy, které fungují na principu chemické reakce. Gelový polštářek stačí promáčknout a ihned začne vydávat teplo. Doma se pak jen vyvaří v horké vodě a je připraven pro další použití.

Shrnutí

Procházky s malým dítětem v zimě mohou být příjemným zážitkem, pokud si vezmete vše potřebné. Nejdůležitější je zajistit, abyste byli vy i dítě v teple a suchu. Pro jistotu je pak vhodné mít s sebou i něco k zakousnutí a pití, ale také hygienické potřeby pro nenadálé situace. Věříme, že takto vybaveni si užijete nejednu procházku zimní přírodou ke spokojenosti vás i miminka.