Péče o pokožku po porodu

Všechno se povedlo, miminko je na světě a váš život se navždy změnil. Ale kromě krás mateřství a rodičovství tahle změna skýtá několik výzev – mezi které patří také změny pokožky. Hormonální výkyvy, probděné noci, stress spojený s péčí o malého tvorečka… nic z toho naší kůži příliš neprospívá. Po porodu navíc může kůže zcela změnit svůj typ (například z mastné na suchou). Proto přinášíme pár tipů, jak se s těmito změnami vyrovnat a co nejdříve pokožce navrátit zdraví a krásu.

  1. Hydratace je půl práce Základem je samozřejmě dostatečně pít. Jen tak může být pokožka hydratovaná i zevnitř. Pokud nemáte “vytrénovaný” pocit žízně, zkuste si na stůl položit láhev s odměrkou, nastavit připomínku na telefonu, nebo rovnou investovat do chytré lahve, která pohlídá přísun tekutin za vás.
  2. Jemnost vítězí Po porodu může být vaše pokožka citlivější než obvykle. Proto je důležité během čištění a exfoliace dávat důraz především na jemnost. Citlivá kůže ocení především jemný mycí prostředek. Vyhněte se příliš hrubému peelingu nebo tvrdé žínce. Místo toho dejte raději přednost například enzymatickým produktům. Speciální péči si pak zaslouží vaše prsa a bradavky, které bývají namáhané kojením. Vyzkoušejte krém na bradavky (například tento multifunkční Bepanthen), který jim rychle uleví. Skvělým pomocníkem je látka zvaná lanolin, která tato citlivá místa vyživuje a chrání. Naleznete ho například v Sudocremu.
  3. Příroda ví, co je dobré Vybírejte si především produkty, které jsou přírodní a organické. Vyhněte se prostředkům obsahujícím chemikálie, které často spouští podráždění kůže, nebo dokonce alergii. Pozvěte si domů léčivou sílu aloe vera, heřmánku, nebo bambuckého másla – všechny tyto ingredience dokáží ulevit podrážděné pokožce.
  4. Mazat, mazat, mazat Udržet pokožku dostatečně hydratovanou může být oříšek, ale je to klíč k vyživené a zářivé pokožce. Najděte si výživný hydratační přípravek, který obsahuje například kyselinu hyaluronovou, ceramidy nebo přírodní oleje. Hydratace a výživa může pomoci také ke zjemnění viditelnosti strií.
  5. Vyhrajte nad pupínky Mnoho žen, které nikdy pleť netrápila, zažije po porodu ještě jednu nepříjemnost – hormonální akné. To je způsobeno především výkyvy hormonů. Pomohou vám produkty s kyselinou salicylovou, nebo třeba s benzoyl peroxidem. Kromě toho může pomoci doplnění Zinku.
  6. Ochrana před sluncem I když se může zdát, že trávíte většinu času doma, chránit pokožku před škodlivými UV paprsky je potřeba stejně – a možná ještě o kousek víc. Předejdete tak nejen nebezpečné rakovině kůže, nebo vráskám. Kůže je během těhotenství a po porodu zvláště náchylná na pigmentové skvrny, které může slunce také způsobovat. Používejte denně hydratační krém s SPF alespoň 30, ale ideálně 50. Nebo můžete na procházkách nosit široký klobouk.
  7. Není kam spěchat Vaše tělo právě prochází velkou změnou. Může trvat opravdu dlouho, než se vaše pokožka vrátí do stavu, v jakém byla před miminkem. Proto mějte trpělivost a dopřejte své kůži především pozornost a péči, jakou si zaslouží.

 

Dbát o svou pokožku je po porodu nedílnou součástí sebe-péče. Doufáme, že vám naše tipy usnadní výzvy spojené s péčí o pokožku během náročného období sžívání se s miminkem. Pokud to jen trochu jde, udělejte si každý den trochu času na svou pleť a budete se brzy zase cítit “ve své kůži”.