Vlhčené ubrousky – multifunkční zázrak

Pravděpodobně máte doma poklad, o kterém ani netušíte! Dětské ubrousky jsou totiž natolik multifunkční, že už je zkrátka nedáte z ruky.

Vlhčené ubrousky byly vynalezeny v polovině 20. století pro osvěžení a očistění po jídle – především pro hosty restaurací. V 70’ letech pak jistý pediatr jménem Dr. Spock začal doporučovat Wet-Nap (jak se tehdy produkt jmenoval) také k přebalování dětí. Od té doby ušly dětské vlhčené ubrousky pořádný kus cesty – dnes jsou jemnější, šetrnější a také více pečující, než jejich předchůdce z restaurací.

Ubrousky nebo vlhčený toaletní papír?

Vypadají podobně, ale nenechte se zmást. Vlhčený toaletní papír je vhodný především pro dospělou kůži, je tenčí a často je možné ho také splachovat (i když tady doporučujeme obezřetnost, ve větším množství dokáže ucpat trubky natotata). Vlhčené (dětské) ubrousky jsou většinou z pevnějšího materiálu (jako je bavlna nebo rayon). Jejich PH a čisticí schopnosti jsou pak přizpůsobeny dětské pokožce, tak aby po jejich použití nezůstala podrážděná. Pozor, použité ubrousky většinou nepatří do toalety!

Dětské ubrousky – pro děti

Tohle pro vás asi novinka nebude, ale pro pořádek uvádíme i hlavní účel vlhčených ubrousků – péči o dětskou pokožku. Kromě hygieny při přebalování pomohou ubrousky také na hřišti, nebo kdekoliv jinde, kde nemáte k dispozici tekoucí vodu. Špinavé ruce, odřená kolena i obličej od zmrzliny vyřeší v cuku letu.

Pro hygienu rodičů

Nemusíte být smutní, že všechny výhody tohoto kompaktního zázraku si užijí jen děti. Vezměte je s sebou na výlet pro osvěžení obličeje, nebo “umytí” rukou a dalších částí těla na cestách. Poslouží i při nečekaných oděrkách a jiných zraněních na rychlé očištění rány. V případě nouze poslouží ubrousky také jako odličovadlo makeupu, neboť jejich nedráždivé složení nevadí ani citlivé pokožce a očními okolí. Kromě toho se dají využít také na čištění štětců na makeup (mezi řádným praním).

Mazlíčci

Máte doma chlupatého kamaráda? Vlhčené ubrousky na sebe dokáží nachytat a poté setřít chlupy z gauče, potahů sedaček v autě i oblečení. Pokud má váš mazlík ouška náchylná na infekce, je možné na jejich čištění použít právě dětské ubrousky. Přetřením pelíšku zbavíte tkaninu také nepříjemného pachu mezi praními.

V domácnosti

Tady je použití opravdu velká plejáda. Ubrousky pomohou uvolnit odolné skvrny na oblečení před praním, zbavit se rychle skvrn od deodorantu na oděvu, nebo vyleštit boty (zvláště ty kožené). Kromě toho dokáží odstranit z rukou barvu, olej z auta, zbavit prachu obydlí, elektroniku i palubní desku, očistit sportovní náčiní nebo i koupelnu a toaletu… Pokud si toto snadné použití zamilujete, využijte časem spíše úklidové ubrousky. Ty mají podobnou strukturu jako dětské ubrousky, navíc však s přidanou dezinfekční složkou nebo schopností odstranit vodní kámen.

Jaké použití vás nejvíce překvapilo? Nebo jste “ubrouskoví znalci” a všechny tipy už máte dávno v malíku? Zapomněli jsme na některý?

A pokud vám zrovna ubrousky došly, omrkněte celou naši nabídku zde.