S miminkem v letadle - Návod k přežití

Čeká vás cestování letadlem? Kromě vidiny prázdninové destinace ale máte v hlavě jistě spoustu otázek a obav z prvního letu s miminkem. Jak zvládnout stísněné prostory letadla, změny tlaku, nabourání režimu… Čím se vybavit, na co si dát pozor a jak zůstat v klidu?

Příprava na let

Možná ten nejdůležitější krok pro klidnou a pohodou cestu začíná již před cestou. Už u nákupu letenek totiž můžete vzít v potaz třeba režim miminka. Má vaše dítě ve zvyku vstávat v 5 ráno, ale pak pokaždé spí kolem desáté dopoledne? Pokud máte na výběr z několika letů, zvolte takový, který odlétá v tomto čase a máte napůl vyhráno.

Další položkou, kde se můžete dobře připravit předem, je balení věcí. Udělejte si předem seznam položek, které budete pro miminko potřebovat před letem, v letadle i po příletu.

Do seznamu rozhodně nezapomeňte zahrnout dostatečnou zásobu plenek. Další nezbytností jsou i dětské ubrousky, o jejich mnohočetném využití jsme už psali v tomto článku.

Pokud nejedete na letiště vlastním autem, nezapomeňte u taxislužby zažádat o vůz s dětskou sedačkou.

Na letišti

Připravte si strategii průchodu bezpečnostní kontrolou. Tady je na místě mít dopředu nacvičeno třeba rychlé skládání kočárku (ten můžete buď odevzdat na přepážce jako odbavené zavazadlo, případně musí projít rentgenem při bezpečnostní kontrole). Můžete mít také předpřipravené zavazadlo s věcmi, které procházejí kontrolou zvlášť (tekutiny, elektronika). Nezapomeňte, že dětská výživa a umělé mléko nejsou zařazeny do limitu 100ml na nádobu a celkového limitu (litr tekutin na příruční zavazadlo).

Některá letiště poskytují speciální služby pro rodiče s dětmi – zvláštní průchod bezpečnostní kontrolou, zapůjčení golfového kočárku zdarma, atp.

Pokud máte na letišti více času, můžete ho chytře využít k nakrmení miminka, výměny plen, nebo jen tak vydovádění na dece. Větší letiště navíc poskytují zázemí pro rodiny s malými dětmi, případně můžete využít také letištních salonků.

V letadle

Udržet pohodu miminka v letadle je klíčem k úspěchu. Při vzletu a přistání je dobré pomoci dítěti vyrovnávat tlak tím, že budete kojit, případně můžete nabídnout dítěti láhev nebo dudlík. Také je možné miminku jemně masírovat oblast kolem uší. Větším dětem s tlakem pomůže bonbon, nebo žvýkačka.

Na toaletách letadel bývá velmi limitovaný prostor, nezapomeňte tedy s sebou pleny, které se snadno sundávají a nasazují. Výborně vám v tomto případě poslouží třeba kalhotkové pleny.

Do letadla si také připravte hračky, knížky, nebo jinou zábavu. Pokud vám nějaká hračka upadne na zem, pro jistotu ji před vrácením dítěti vydezinfikujte. Nemáte zrovna nic po ruce? Zkuste dítěti nabídnout i věc běžné potřeby jako je papírová lepící páska – dítě si může s kusem pásky nalepovat a odlepovat, otáčet v ruce, kutálet po zemi… využijte svou fantazii!

Řešení problémů

Plačící dítě v letadle plném lidí je noční můrou snad každého rodiče. Pokud se vám to tedy stane, zůstaňte v klidu a pokuste se miminko utišit tak, jak to děláte obvykle. Pokud se vám to nepodaří, nezoufejte, za nějaký čas budete na stresovou situaci vzpomínat s úsměvem. :)

Do letadla si přibalte i náhradní oblečení pro dítě – pro případ polití, protečení plenky a dalších nehod.

Většinu malých krizí pak mohou vyřešit již zmíněné vlhčené ubrousky, nebo papírová lepicí páska :)

V destinaci

Pokud cestujete přes několik časových zón, nemáte ani vyhráno ani ve chvíli, kdy letadlo dosedne na runway. Po příletu se snažte dítě postupně zvykat na novou časovou zónu malými změnami v režimu miminka. Hned jak budete mít příležitost, zařiďte si v ubytování provizorní dětskou zónu, kde budete mít po ruce všechny důležité potřeby jako hračky, pleny, ubrousky nebo drobné jídlo.

Šťastnou cestu!

Cestování s dítětem může být skvělým zážitkem pro všechny zúčastněné. Ve hře jsou samozřejmě jistá rizika a stres, ale objevování nových míst má neopakovatelné kouzlo, s dítětem pak dvojnásob. A nakonec i obávané cestování letadlem se může stát s tou správnou přípravou (a výbavou) krásnou vzpomínkou!